Wat golft licht?

Een geluidsgolf bestaat niet op zichzelf. Het is de lucht die trilt. Water en andere materialen zijn ook in staat om deze trilling door te geven. Halen we de lucht weg, dan klinkt er helemaal niets, doodse stilte. Films over ruimteschepen laten nogal eens een enorme explosie in de ruimte klinken, dit is nep. In de ruimte is er geen geluid. De trilling van de lucht is een variatie in luchtdichtheid. Een trommel als bron van geluid produceert, met elke slag, gecomprimeerde lucht. Deze wordt ontvangen door ons trommelvlies en door ons brein vertaalt. Als de luchttrilling weg is, ons trommelvlies tot rust is gekomen, is ons lichaam niet veranderd. Licht daar en tegen heeft geen medium nodig om getransporteerd te worden. Het draagt zichzelf. Dat is ook de reden dat we in de ruimte kunnen zien, er is licht. Een lichtstraal wordt door ons netvlies opgenomen, doorgegeven aan ons brein en vertaald. Het grote verschil met geluid is, dat licht daadwerkelijk wordt opgenomen, opgegeten, door ons netvlies. De lichtstraal is na opname verteerd. Ons systeem is onherstelbaar veranderd, want heeft de lichtenergie opgenomen.

You may also like...